Apuvälineet ja kuntoutus

Terveydenhuolto vastaa kuntoutuksesta ja apuvälineistä

Näkövammaisten kuntoutus kuuluu terveydenhuollon lakisääteisiin palveluihin. Käytännössä kuntoutusta järjestetään keskussairaaloiden silmätautien yksiköissä. Usein siihen sisältyy kuntoutusohjausta, näönkuntoutusta, apuvälinepalveluita, kodin muutostöitä ja psyykkistä tukea.

 

kuntoutus uiden

 

Silmänpohjan ikärappeuma on yleisin ikääntyneiden näkövammaisten toimintavaikeuksien syy. Näkövammaisille on runsaasti välineitä itsenäisen suoriutumisen helpottamiseksi. Näitä ovat esim. isolla tekstillä painetut ja äänitetyt lehdet ja kirjat, atk-laitteiden ja matkapuhelimen puhe- ja tekstinsuurennusohjelmat, lukutelevisio ja suurennuslasit.

 

Lääkinnälliseen kuntoutukseen sisältyvien apuvälineiden kustantaminen kuuluu terveydenhuollolle. Apuvälineistä sekä kuntoutumis- ja sopeutumisvalmennuksesta saa tietoa mm. keskussairaaloiden kuntoutusohjaajilta, Näkövammaisten liitosta ja Kelasta.1


Arkielämää helpottavia vinkkejä

  • Paranna valaistusta
    Suuntaa katseesi kohteeseen tarpeeksi kirkas, suora lampunvalo. Kuljeta mukanasi kynälamppua.
  • Katso ”ohi”
    Jos näkökenttäsi keskiosa on vääristynyt tai hämärtynyt, käytä ääreisnäkökentän parasta kohtaa siihen, mitä haluat nähdä.
  • Vähennä häikäisyä
    Peitä sisätiloissa pöytätasot ja muut kiiltävät pinnat. Keltaiset linssit sekä ulkona tumman viininpunaiset tai meripihkan väriset linssit tai häikäisysuojat voivat myös auttaa.
  • Lisää kontrastia
    Kirjoittaessa on parempi käyttää mustekynää tai tussia kuin kuulakärkikynää. Jos sinun tarvitsee allekirjoittaa jotakin, vedä paperille musta viiva allekirjoitusta varten.
  • Suurenna kohdetta
    Hanki esineitä, joiden etiketit ja aputekstit on kirjoitettu suurilla kirjaimilla. Hanki laadukas suurennuslasi. Tietokoneelta luettavia tekstejä on yleensä mahdollisuus suurentaa ja tietokoneen ruudun kontrastia parantaa. Saatavilla on myös laadukkaita ohjelmistoja jotka muuttavat tekstin puheeksi.
  • Pidä tavarat järjestyksessä
    Kodin pitämisestä siistinä ja avainten, lompakon ja ruokatavaroiden sekä muiden esineiden säilyttämisestä tietyissä paikoissa on apua, jotta ne löytää etsimättä. On myös esimerkiksi hyvä pitää mustat vaatteet erillään sinisistä vaatteista.
  • Merkitse asiat selkeästi
    Merkitse termostaatit ja valintalevyt selvästi toisistaan erottuvilla tussiväreillä. Samoin lääkkeet kannattaa erottaa toisistaan erivärisillä
  • Kuuntele katselemisen sijaan
    Kuuntele äänikirjoja ja -lehtiä. Hanki esim. puhuva kello ja sanelukone. Myös esimerkiksi matkapuhelimissa on nykyisin paljon ääneen ja puhuttuihin komentoihin perustuvia aputoimintoja.

 

 

Viite:
1. Silmätautioppi 2011, Näkövammaisten kuntoutus, apuvälineet ja sosiaaliturva, Sirkka-Liisa Rudanko.